6 işçinin hayatını kaybettiği vinç kazasında 3 ‘asıl’, 1 ‘ikincil’ arızalı
İZMİR’in Bornova ilçesinde otel inşaatı sırasında devrilen vinçten parçaların şantiyedeki konteynerlerin üzerine düşmesi sonucu 6 işçinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda; İnşaat firması sahibi Emrullah Yolçi, şantiye müdürü Muhammet Yolçi ve vinç sahibi İrfan Kasırga’nın ‘birincil’, iş güvenliği sorumlusu Fikret Kamil Aydın’ın ‘ikincil’ kusurlu olduğu belirtildi.
Kamil Tunca Sokak’ta bir otel inşaatı sırasında, 30 Aralık günü saat 17.30 sıralarında yükseltme çalışması sırasında bir kule vinç devrildi. Vincin art yükü işçi yatakhanesi olan konteynerlerin üzerine düştü. Çalışanlar Yıldırım Sarı (38), Fesih Çiftçi, Baykal Gündüz, Ali Şükrü Duru (42), Ümit Kara (39) ve Aslan Akkaya (38) hayatını kaybetti. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı. Cenazeler, işlemlerinin ardından memleketlerinde toprağa verildi. Olayın ardından inşaat firması sahibi Emrullah Yolçi, şantiye müdürü Muhammet Yolçi, iş güvenliği sorumlusu Fikret Kamil Aydın ve vinç sahibi İrfan Kasırga polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan 4’ü de tutuklandı.
‘GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMADI’ Olayın ardından hazırlanan bilirkişi raporunda 6 kişinin hayatını kaybettiği faciayı ‘iş kazası’ olarak nitelendirdi. Raporda; İnşaat işyerlerinde çalışmaların kesintiye uğraması, üretim çeşitliliğinin fazla olması, işlerin farklı ekipler tarafından eş zamanlı yürütülmesi, tehlike kaynaklarının etkileşimi gibi nedenlerin şubeyi daha riskli hale getirdiği vurgulandı. Çalışma koşulları açısından en riskli bölüm olan bölümün, iş kazası sayısı ve ölüm sayısı açısından tüm branşlar arasında birinci sırada yer aldığının altı çizildi. Patronun işyerinde iş kazalarının meydana gelmemesi için iş düzenlemeleri yapmak ve bu düzenlemenin sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol etmekle yükümlü olduğu vurgulanmıştır. Düzenlemede yapılacak hatanın patron tarafından yeniden düzenlenmesi gerekliliği olduğunun altı çizildi. Kaza sonucunda işin çok tehlikeli bir iş olduğunun anlaşıldığı, çalışma sırasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı, çalışanların ve diğer yardımcı personelin bu konuda yeterli bilgi ve beceriye sahip olmadığı belirtildi. bu işler Patronun şantiyesinde yapılan çalışmalarda; Ayrıca mesai bitimine kadar işi ve personeli kontrol etmediğinin altı çizildi. Raporda, Emrullah Yolçi, Muhammet Yolçi ve İrfan Kasırga’nın ‘birincil’, Fikret Kamil Aydın’ın ‘ikincil’ hatalı olduğu belirtildi. Firma sahibi Emrullah Yolçi, “Havalimanında iken şantiyede kaza olduğu bilgisi geldi. Ben de sahaya taşındım. Kazanın nasıl olduğu hakkında bir bilgim yok. Kule vinç” dedi. İrfan Kasırga’ya aittir.Kule vincin montaj,bakım ve işleri ile ilgili sözleşme yaptık.vincin mülkiyeti Kasırga Vinç’dedir.Firmamızın vince vida takma yetkisi dahi yoktur.Hepsini alıyorum. Şantiyemdeki önlemler.” taşeron firmadır. Vinçle ilgili herhangi bir sorumluluğumuz yoktur. Konteynerler şantiye çalışmaya başlayınca oraya kondu. Olay günü işimi bitirdim, sahada değildim. Haberi alınca şantiyeye geldim ve yetkili makamlara bilgi verdim. Olayın ardından ulaştığımız bir görüntüde vinç firması çalışanlarının güvenlik önlemi almadığı, takılması gereken yüklerin takılmadığı görülüyor. Benim ve şirketimin sorularının hiçbir ilgisi yok.”
İş Güvenliği Sorumlusu Fikret Kamil Aydın da yaptığı açıklamada, “2022 Haziran ayından beri burada görev yapmaktayım. Hukuki eğitim ve bilgilendirme yapıyoruz. Sahada gerekli önlemleri alıyoruz. Söz konusu konteynerler ve söz konusu vinç de hazır bulundu. İşe gittim. Yapılan incelemelerde mesai saatleri içinde kimsenin konteynerlere girmemesi gerektiğini belirterek, “Kule vinç operatörü aşağı indiğinde konteynerlere giriş serbestti. Devrilme haberinin ardından şantiyeye gittim. Bu vinç inşaat firması ile ilgili değildir. Vincin kaldırılacağını bilmiyordum. Mesai saatleri dışında yapılmıştır. Bilseydim izin vermezdim.”